Assertief zijn willen we allemaal wel. We associëren het met succesvolle mensen, die hun doelen weten te bereiken. Klopt dit? Wat betekent assertief nu precies?
Assertiviteit heeft inderdaad te maken met op een gezonde manier je eigen behoeftes en grenzen kunnen aangeven bij anderen. Daarvoor moet je die natuurlijk wel (onder)kennen, dus zelfkennis is een voorwaarde voor assertiviteit, net als zelfvertrouwen. Assertief zijn is echter ook verbonden met goed kunnen luisteren. Alleen door dat te doen, kun je een compromis vinden waar iedereen tevreden mee is: zowel jij als die ander(en).
Niet iedereen is echter opgegroeid in een omgeving waarin assertief gedrag werd voorgeleefd, aangeleerd en aangemoedigd. Sterker nog: heel veel mensen vinden het behoorlijk lastig om hun grenzen aan te geven, omdat ze nooit geleerd hebben hoe je dat op een constructieve manier doet. Als je je grens bovendien te direct aangeeft, schiet de ander in de verdediging en is er al gauw sprake van een conflict.
Daarom kiezen nogal wat mensen ervoor om hun irritatie in te slikken en er niets over te zeggen. Dat ze daarmee de relatie met zichzelf geen goed doen, wat resulteert in een steeds lager zelfbeeld en minder zelfvertrouwen, beseffen ze meestal niet. Ook de relatie met andere mensen verslechtert door het structureel onbenoemd laten van je behoeftes en grenzen, zelfs al doe je dat om ruzie te voorkómen.
Gelukkig is het nooit te laat om alsnog te leren hoe je op een gezonde en sociale manier voor jezelf opkomt. Bij assertiviteitstraining Breda kun je bijvoorbeeld een cursus volgen waarin je oefent met assertief je grenzen aangeven. Je leert concrete technieken aan de hand waarvan je in allerlei situaties op een weerbare manier bespreekbaar kunt maken wat jou dwarszit. Oefenen in een groep is veilig en prettig vanwege de wederzijdse herkenning. Vaak houd je er nog leuke contacten aan over en je plukt er zeker de vruchten van in je privéleven en op je werk!